MY MICRO ART

ORSOLITS BARBARA

Bemutatkozás

Már gyerekkoromban megmutatkozott a mikroszkopikus világ iránti szeretetem. Szüleimtől kaptam egy kicsi és egyszerű mikroszkópot amin gyakorolhattam. Innentől kezdve amit csak lehetséges volt, az objektívek alá tettem. Órákig elvoltam a különféle mintáim előkészítésével és tökéletesítésével, bevetve egy gyerek minden keze ügyébe akadó lehetséges eszközt. Ezután pedig újabb órákat töltöttem a rovarok, növények és minden fellelhető apró tárgy csodálásával. Ma már mosolyogva gondolok vissza a mindent elborító technokolra, az íróasztalomat ellepő, felvagdosott mintákra és a hatalmasnak vélt felfedezésekre.

Későbbi tanulmányaim során aztán alaposabban megismerkedtem különböző mikroszkópokkal, a képalkotás hátterével és a minták előkészítésének technikáival. A lelkesedésem nem csökkent, sőt, egyre kíváncsibb lettem a téma iránt.

Kutatóként rendszeresen használok fluoreszcens, konfokális, szuperrezolúciós és high-content mikroszkópokat. Ma is hosszú órák tűnnek néhány pillanatnak ha belemerülök a vizsgálódásba és egy-egy érdekes látómező azonnal megragadja a fantáziámat. Az ilyen képeket félreteszem, majd megpróbálom a legszebb eredményt kihozni a látványból a legkülönbözőbb színek használatával. Ennek eredményeként láthatjátok ezeket a képeket, amelyek elrepítenek egy teljesen új világba, beindítva a képzeletet. Mindenkinek más ragadja meg a tekintetét, mindenki egy kicsit mást lát a képeimen és mindenki más jelentést vél felfedezni bennük. És azt hiszem, pont ettől lesznek izgalmasak ezek a képek. Mindenhol feltüntettem, hogy a képen mi szerepel, milyen mikroszkóppal készült a felvétel valamint kaptak a képek egy-egy fantázianevet is kifejezve azt, hogy én mit látok bennük.

A képek sok-sok év munkájának kellemes melléktermékei és a létrejöttükhöz minden korábbi és jelenlegi kollégám valamilyen formában hozzájárult. Ezért nagyon hálás vagyok nekik. Külön köszönettel tartozom a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működő Nikon Mikroszkóp Központ munkatársainak akik lehetővé tették, hogy elsajátítsam a képalkotás rejtelmeit.

A képekhez jó szórakozást kívánok! Ha bármilyen gondolat felmerül benned velük kapcsolatban, ne habozz megosztani azt velem.

Orsolits Barbara

© Dr. Orsolits Barbara – Kutató / orsolits.barbara@gmail.com